Plannen voor Spoordonk niet helemaal mislukt

De plannen die de provincie had voor het Midden-Brabantse dorp Spoordonk zijn niet helemaal mislukt. Dat vindt Ans van de Laar, vrijwilliger van dorpshuis ‘Den Deel’. Een nieuwe accommodatie is er niet gekomen en de bevolkingskrimp zet nog door, maar de betrokkenheid van de inwoners is ‘erg vooruitgegaan’. De provincie wilde met een ontwikkelingsplan de leefbaarheid in Spoordonk verbeteren. 

Dorpshuis ‘Den Deel’ ademt de jaren ’70. Schrootjes van donker hout, sanitair van bruin keramiek, lelijk tapijt en enkel glas. Verval dreigt voor ‘Den Deel’. In het ontwikkelingsplan van Spoordonk was een ‘MultiFunctionele Accommodatie’ opgenomen. Daar zou een nieuw buurthuis, een winkel, een school en een jeugdhonk in moeten komen. Van de Laar: “Dat plan werd steeds groter en duurder. Uiteindelijk was er volgens de gemeente Oirschot geen geld meer voor. Alleen al voor achterstallig onderhoud hebben we vier ton nodig. Dat krijgen we niet van de gemeente.”

Van de Laar is tot in haar poriën betrokken bij het dorp. Naast vrijwilliger van het dorpshuis is ze ook lector in de kerk. Een aanbod om de gemeentelijke politiek in te gaan, sloeg ze af. Dat wilde haar man niet. Ze vindt het fijn om een bijdrage te leveren aan de gemeenschap. “Ik wil het voor de mensen prettiger maken. Dat doe ik heel graag, want als ik ‘nee’ zeg, dan ben ik bang dat het niet gebeurd.”

Bij de wortel aanpakken
Wil het dorp niet in verval raken, dan moeten er betaalbare starterswoningen komen, vindt Van de Laar. “Vanwege de ruimte en de hoge grondprijs staan hier vooral dure woningen. Veel jongeren gaan in de stad wonen om er te studeren maar willen daarna terug naar het dorp. Dat kan niet want dat kunnen ze niet betalen. Er waren ooit vijf starterswoningen maar die waren natuurlijk meteen vergeven.”

2 gedachten over “Plannen voor Spoordonk niet helemaal mislukt

  1. Pingback: Spoordonk: ‘Jammer van de voorzieningen’ | Onze Brabantse Buurt

  2. Pingback: IDOP’s moeten opschalen naar regionaal niveau | Onze Brabantse Buurt

Plaats een reactie